keskiviikko 12. elokuuta 2009

Stubb: Nyt kävi näin

Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan Israelin tekemä isku Kirkon Ulkomaanavun tukemalle klinikalle Gazassa on selvitetty.

- Olemme päätyneet siihen, että asia on meidän osaltamme loppuunkäsitelty. Meidän on hyvin vaikeaa todentaa Israelin selvitystä koska emme olleet paikalla. Ja vaikka olisimmekin olleet paikalla, olisimme räjähtäneet pieniksi kappaleiksi, joten tämähän nyt on yleensäkin ihan akateeminen debatti, Stubb sanoo. - Kuten meillä Amerikassa sanotaan, "Shit happens."

Israelin ohjus tuhosi tammikuussa Gazassa Kirkon Ulkomaanavun tukeman klinikan. Selvityksen mukaan Israelin armeija ei tiennyt rakennuksen pohjakerroksessa sijaitsevan klinikan olevan kristinuskoisten tukema. Se ei olisi iskenyt rakennukseen, jos ulkomaalaisten paikallaolo olisi ollut tiedossa, selvityksessä todetaan.

Israelin armeijan mukaan vääräuskoisten Hamas-järjestö piti rakennuksessa asevarastoa. Klinikan johtajan mukaan rakennuksessa ei ollut Hamasin joukkoja. Lisäksi rakennuksen katolla oli valkoinen risti kertomassa klinikasta.

Israelin iskun jälkeen antamat selvitykset olivat ristiriidassa myöhemmin annettuihin selityksiin. Israelin suurlähettiläs kertoi tammikuussa, että klinikkaa oli varoitettu iskuista etukäteen ja se oli evakuoitu. Israelin tiedustelu puolestaan kertoi, että klinikkarakennuksesta oli ammuttu raketteja, joihin Israel vastasi päivän varoitusajalla.

- Varoitimme heitä ensin, mutta myöhemmin unohdimme keitä he olivat. Sitä paitsi ei me sitä ristiäkään siellä katolla oltais voitu mitenkään huomata, kun ei me niin tarkkaan katota mihin ne ohjukset sattuu menemään, Israelin armeijan tiedottaja puolustautui.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti